04 november 2020
0 0 0

Plaats deze 11 dingen niet in je cv

Wat je niet in je cv moet zetten
 1. Moeilijke woorden, afkortingen en jargon
 2. Een vakantiefoto of selfie
 3. Je burgerlijke staat
 4. Leugens
 5. Voorwaarden
 6. Een uitleg waarom jij de functie wilt
 7. Bijbaantjes en middelbareschooldiploma
 8. Referentie van een vriend of familielid 
 9. Spelfouten of typefouten
 10. Een onprofessioneel e-mailadres zoals konijntjexx_33@hotmail.com
 11. Een cv van 5 kantjes

1. Moeilijke woorden, afkortingen en jargon

Daar heb je het al: jargon. Niet een woord dat iedereen kent. Probeer vaktaal (dit is een makkelijker woord dan jargon) zoveel mogelijk te voorkomen. Net zoals moeilijk woorden. Of het moet in jouw functie taalgebruik zijn die iedereen begrijpt. Zoals medische begrippen als je voor een functie in de zorg solliciteert. Voorkom ook afkortingen. Want die lezen niet prettig en niet iedereen is bekend met alle afkortingen.

Tip: weet je niet hoe je een moeilijk woord op een makkelijkere manier kan schrijven? Kijk op www.ishetb1.nl. Vul jouw woord in en krijg gelijk een aantal vervangende woorden te zien. 

2. Een vakantiefoto of selfie

Een foto maakt je cv persoonlijk. Maar zorg ervoor dat het professioneel blijft. Kies voor een neutrale foto, met een rustige achtergrond. Dus zeker geen vakantiefoto of (spiegel)selfie.

3. Je burgerlijke staat

Als je je cv zo relevant mogelijk wilt houden, kun je persoonlijke informatie als je burgerlijke staat beter schrappen. Het zegt niets over jouw kwaliteiten voor de functie. Daarnaast mag een werkgever niet eens naar deze informatie vragen in een sollicitatiegesprek. Dit kan namelijk leiden tot discriminatie. Waarom dan wel het op je cv noemen?

4. Leugens

Heb je een tijd geen werk gehad, ben je langdurig ziek geweest of heb je een opleiding niet afgemaakt? Het is niet altijd nodig om dit specifiek te benoemen in je cv. Wel kun je uitleggen dat je in die periode aan jezelf hebt gewerkt of bezig was om jezelf op professioneel gebied te ontwikkelen. Zodat er niet een gat in je cv staat.

Maar liegen op je cv of in een sollicitatiegesprek kan echt niet. Ga bijvoorbeeld geen extra maanden optellen bij een baan om dat lege gat weg te werken. Je (potentiële) nieuwe werkgever hoeft je oude werkgever maar op te bellen en het komt uit…

5. Voorwaarden

Als je solliciteert heb je misschien al een gewenst salaris of bepaalde arbeidsvoorwaarden in gedachten. Je cv is niet de plek om dit soort dingen te benoemen. Dit doe je op een later moment, tijdens het sollicitatie- of arbeidsvoorwaardengesprek.

6. Een uitleg waarom jij de functie wilt

Waarom jij de beste kandidaat voor de functie bent, beschrijf je in jouw motivatiebrief. Een cv is een overzicht van alles wat je kunt en wat je hebt gedaan tot nu toe. Je gaat niet specifiek in op de functie waarop je solliciteert. Wel is het slim om een aantal sleutelwoorden uit de vacature te gebruiken in je cv. Op deze manier laat je zien dat je voldoet aan de gestelde eisen. 

7. Bijbaantjes en middelbareschooldiploma

Als je naar een bijbaan solliciteert of voor je eerste ‘echte’ baan, dan kan het relevant zijn om je (eerdere) bijbaantjes en middelbareschooldiploma te vermelden. Maar, als je al een of meerdere serieuze banen hebt gehad en/of een opleiding hebt afgerond, is het niet nodig om je middelbare schoolniveau te benoemen. Dan kun je het houden bij informatie over je eerdere baan/banen en opleiding(en). Door alleen de belangrijkste informatie te vermelden, houd je je cv kort en overzichtelijk.

8. Referentie van een vriend of familielid

Dit heeft weinig toegevoegde waarde op je cv. De meeste vrienden of familieleden zijn sowieso positief over je, of je nu goed werk aflevert of niet. Zij zijn daarom niet geschikt als referentie.

Plaats liever helemaal geen referentie op je cv, om te voorkomen dat ze ongevraagd jouw referent bellen. Zorg er wel voor dat je een referentie paraat hebt, die je kunt geven als daarom gevraagd wordt.

9. Spelfouten of typefouten

Dat je fouten moet voorkomen in je cv is logisch. Toch komt dit regelmatig voor. Zorg dat je zelf je cv nakijkt voor je die verstuurt, maar laat het ook door iemand anders checken. Zo weet je zeker dat er geen fouten in je cv staan.

10. Een onprofessioneel e-mailadres zoals konijntjexx_33@hotmail.com

Gebruik altijd een fatsoenlijk e-mailadres bij de contactgegevens op je cv. Zoals  voornaam+achternaam@gmail.com. Heb je die niet? Dan is het echt tijd om er eentje aan te maken.

11. Een cv van 5 kantjes

Heb je al een heleboel banen gehad, veel opleidingen of cursussen gevolgd of ben je gewoon lang van stof? Dan kan je cv weleens te lang worden. Houd in gedachten dat de lezer van jouw cv snel scant. Dus zorg ervoor dat jouw cv niet langer is dan 2 pagina’s.

Dit doe je door alleen relevante (werk)ervaring voor de functie in jouw cv te plaatsen. En werk met opsommingen.

Wat zet ik dan wel in mijn cv?

Je hebt nu een goed beeld bij elementen die je beter niet in je cv kunt zetten, maar hoe moet het dan wel? Dat lees je in deze blog.