29 april 2021
0 0 0
sollicitatie tijdens corona

Sollicitatiegesprek tijdens corona

Ook tijdens de coronacrisis gaat het solliciteren gewoon door. En dat gaat er net iets anders aan toe dan we gewend waren. 

4 tips voor een sollicitatiegesprek op kantoor

 1. Volg tijdens het sollicitatiegesprek de algemene hygiëneregels van het RIVM
 2. Bedenk van tevoren hoe je jezelf voorstelt
 3. Blijf thuis bij gezondheidsklachten
 4. Doe waar jij je goed bij voelt

9 tips voor een digitaal sollicitatiegesprek

 1. Installeer de benodigde software 
 2. Check de techniek
 3. Gebruik je je telefoon? Houd hem dan niet in je hand
 4. Controleer je omgeving
 5. Vermijd afleiding
 6. Maak een back-up plan
 7. Zorg voor een verzorgd uiterlijk
 8. Maak aantekeningen op papier
 9. Lees niet voor tijdens je gesprek

Een sollicitatiegesprek op kantoor

Krijg je de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek op kantoor? Let dan op de volgende punten. 

 1. Volg tijdens het sollicitatiegesprek de algemene hygiëneregels van het RIVM
  En misschien heeft de organisatie extra regels opgesteld, zoals het desinfecteren van je handen bij binnenkomst. 
   
 2. Bedenk van tevoren hoe je jezelf voorstelt
  Met een stevige handdruk maak je gelijk een goede indruk. Nu dat niet meer kan, ontstaan soms ongemakkelijke situaties. Bedenk daarom vooraf wat je gaat doen in plaats van het geven van een hand. Sta in ieder geval op wanneer je je gesprekspartner ontmoet en groet met een glimlach. Vergeet niet jezelf voor te stellen door simpelweg je naam te noemen. Op deze manier maak je tijdens de eerste ontmoeting nog steeds een goede indruk.  
   
 3. Blijf thuis bij gezondheidsklachten
  Natuurlijk ga je niet naar een sollicitatiegesprek als je (symptomen van) het coronavirus hebt. Maar ook bij een lichte verkoudheid of snotneus moet je thuisblijven. Kijk op de website van Rijksoverheid voor een overzicht van alle situaties waarbij je thuis moet blijven. Geef zo snel mogelijk door dat je niet kunt komen aan het bedrijf waarmee je de afspraak hebt. Bespreek de mogelijkheid om het gesprek te verzetten of stel voor om het gesprek digitaal te voeren.
   
 4. Doe waar jij je goed bij voelt
  Wil jouw gesprekspartner jou een hand geven om zich voor te stellen? Wordt er van je verwacht dat je op minder dan 1,5 meter afstand naast iemand gaat zitten? Twijfel niet om aan te geven dat je dat vanwege de coronaregels niet doet. Reageren ze hier niet oké op? Vraag jezelf af of dit dan wel de geschikte werkplek is voor jou.

Een digitaal sollicitatiegesprek

Veel bedrijven kiezen er in deze tijd voor om het sollicitatiegesprek digitaal te doen. Dit vergt wel wat extra voorbereiding.

 1. Installeer de benodigde software 
  Meestal vindt een digitaal sollicitatiegesprek plaats in de vorm van videobellen. Bijvoorbeeld via Skype, Zoom of Teams. Vraag van tevoren welk systeem het bedrijf gebruikt, zodat jij dat kan installeren op je computer of telefoon.
   
 2. Check de techniek
  Test het programma voor het digitale sollicitatiegesprek, door te oefenen met een vriend. Check of jouw camera werkt en of je goed verstaanbaar bent. Maak wanneer mogelijk gebruik van daglicht of zet een lamp aan, zodat je goed zichtbaar bent.
   
 3. Gebruik je je telefoon? Houd hem dan niet in je hand
  Zet je telefoon op een standaard, zodat je je handen vrij hebt. Op deze manier kun je gebruikmaken van je handen tijdens het gesprek en notities maken als je dit wilt.
   
 4. Controleer je omgeving
  Zorg ervoor dat je een goede achtergrond hebt. Bij voorkeur een witte muur. Zo kom jij het beste uit én het leidt jouw gesprekspartner het minste af. Laat aanwezige huisgenoten weten dat je niet gestoord kan worden en probeer geluiden uit de omgeving zoveel mogelijk te minimaliseren.
   
 5. Vermijd afleiding
  Sluit alle andere programma’s op je computer of telefoon. Zorg dat er geen pop-ups verschijnen of geluiden worden afgespeeld. Dit leidt je alleen maar af. 
   
 6. Maak een back-up plan
  Je internetverbinding valt uit, het systeem loopt vast, je computer gaat niet meer aan… Er zijn een heleboel (technische) problemen die kunnen voorkomen als je digitaal solliciteert. Zorg daarom altijd voor een back-up plan. Houd bijvoorbeeld het telefoonnummer van je gesprekspartner bij de hand zodat je kunt laten weten dat iets niet werkt.
   
 7. Zorg voor een verzorgd uiterlijk
  Je voert het sollicitatiegesprek misschien wel in je woonkamer, maar dat betekent niet dat je in je huispak kunt gaan zitten. Kleed jezelf alsof je naar een fysiek gesprek zou gaan.
   
 8. Maak aantekeningen op papier
  Wil je aantekeningen maken tijdens het gesprek? Schrijf ze op een papiertje. Anders hoort je gesprekspartner de hele tijd het typgeluid van jouw computer. En kan het lijken dat je ondertussen iets anders aan het doen bent.
   
 9. Lees niet voor tijdens je gesprek
  Als je voor de camera de sollicitatie doet, is het aanlokkelijk om er een spiekbriefje bij te houden met het antwoord op verschillende vragen die gesteld kunnen worden. Schrijf bij voorkeur alleen een aantal steekwoorden op. Zo voorkom je dat je de antwoorden gaat voorlezen én kom je spontaner over.  

Ook in corona-tijd is het goed mogelijk om een baan te vinden. Het proces loopt alleen net iets anders dan je gewend bent. Maar sommige dingen blijven hetzelfde. Bereid jezelf zo goed mogelijk voor op het gesprek, of dit nu fysiek of online is. Dan staat er niets in de weg voor een vlekkeloos sollicitatiegesprek. Succes!

Bekijk al onze blogs

Gerelateerde artikelen

Blog: waar onderhandel je over in het arbeidsvoorwaardengesprek?
Is het na het sollicitatiegesprek tijd om het over de arbeidsvoorwaarden te hebben? Lees dan in deze blog over welke arbeidsvoorwaarden je allemaal kunt onderhandelen en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Blog: helaas, je bent het niet geworden
Ben je uiteindelijk niet gekozen voor de functie? Ontdek dan hier hoe je het maximale haalt uit een afwijzing op een sollicitatie.