19 mei 2021
0 0 0
pensioen pot met geld

Pensioen: hoe werkt het en wat moet ik weten?

Pensioen. Het is een onderwerp waar de meeste mensen liever niet over nadenken. Het lijkt ingewikkeld en het duurt nog zo lang voor het zover is. Toch is het wel belangrijk om je erin te verdiepen en te weten hoe alles rondom pensioen werkt, hoe je pensioen opbouwt en hoeveel je al hebt opgebouwd. Je wilt immers later wel genieten van je oude dag, het liefst met een mooi spaarpotje. Daarom leggen we je in deze blog uit hoe pensioen werkt, in heldere taal. Wel zo makkelijk!

Wat is pensioen?

Pensioen is het inkomen dat je ontvangt als je de pensioenleeftijd hebt bereikt.

Hoe werkt pensioenopbouw in Nederland?

Pensioen en AOW: veel mensen denken dat beide woorden dezelfde betekenis hebben. Toch is dat niet het geval. AOW is een onderdeel van het totale pensioen wat je kunt opbouwen. In ons land bestaat pensioen namelijk uit 3 pijlers:

 1. Algemene Ouderdomswet (AOW) – via de overheid
  Iedereen die in Nederland woont of werkt bouwt AOW op. Dit is het basispensioen dat maandelijks uitgekeerd wordt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
 2. Aanvullend pensioen - via jouw werkgever
  Als je werkt, bouw je meestal een aanvullend pensioen op via jouw werkgever. Dit betekent dat als je met pensioen gaat, je een aanvullende uitkering ontvangt bovenop de AOW-uitkering.
 3. Eigen aanvullingen – pensioen dat je zelf spaart
  Lijfrentes, koopsommen, beleggen, spaarrekeningen en levensverzekeringen zijn voorbeelden van extra inkomen waarmee je later jouw pensioen kunt aanvullen. Hier moet je zelf voor zorgen.

Pijler 1 - AOW

 • Heb ik recht op AOW?
  Iedereen die in Nederland woont of werkt, of heeft gewoond of gewerkt, heeft recht op AOW.
   
 • Op welke leeftijd ontvang ik het?
  Vanaf 65 jaar ontving je in het verleden pensioen, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. De AOW-leeftijd wordt geleidelijk aan verhoogd. Op welke leeftijd je AOW ontvangt, is afhankelijk van jouw geboortedatum. Daarom verschilt het per persoon vanaf welk levensjaar je pensioen ontvangt.

  Check op deze website vanaf wanneer jij recht hebt op AOW.
   
 • Wat is de hoogte van een AOW-uitkering?
  Hoeveel AOW je ontvangt als je met pensioen gaat, is niet afhankelijk van het salaris dat je verdient. Het is afhankelijk van of je alleen woont of met iemand samen. En of je altijd in Nederland hebt gewoond of gewerkt. 

  Als je alleen woont, dan is jouw AOW-uitkering hoger dan wanneer je samenwoont met iemand. Als je buiten Nederland gewoond of gewerkt hebt, dan heb je niet je hele leven AOW opgebouwd, dus krijg je een lager AOW-percentage.

  De hoogte van het pensioen van de AOW wordt jaarlijks afgestemd op het wettelijk minimumloon. Bekijk hier de hoogte van een AOW-uitkering.
   
 • Hoeveel AOW ontvang ik?
  Log in op mijnpensioenoverzicht.nl met jouw DigiD om te zien hoeveel AOW jij hebt opgebouwd. Ook zie je hier hoe jouw AOW-uitkering er in de toekomst uitziet.

  Let op: als je buiten Nederland gaat wonen of werken, kan dat gevolgen hebben voor jouw AOW. Kijk voor meer informatie hierover op de site van SVB.
   
 • Moet ik er nu al voor betalen?
  Nee. AOW bouw je automatisch op. Dit is het basisinkomen om te kunnen rondkomen. Hier hoef je dus zelf niet voor te betalen.
   
 • Hoe vraag ik een AOW-uitkering aan?
  Als je in Nederland woont, dan krijg je 4 maanden voordat je de AOW-leeftijd bereikt een brief. Deze kun je per post ontvangen of via de berichtenbox van MijnOverheid. Als je deze brief hebt ontvangen, dan vraag je de AOW aan via de website van SVB. Log hier in met jou DigiD om de AOW-uitkering aan te vragen.

Pijler 2 - aanvullend pensioen

 • Heb ik recht op aanvullend pensioen?
  Je ontvangt alleen een aanvullend pensioen, wanneer je pensioen opgebouwd hebt bij een of meerdere werkgevers.
   
 • Onder welke pensioenregeling val ik?
  Dit lees je terug in jouw arbeidsovereenkomst of in het arbeidsvoorwaardenreglement van jouw werkgever. Of kijk op mijnpensioenregeling.nl om te zien waar jij pensioen opbouwt of hebt opgebouwd.
   
 • Hoe werkt mijn pensioenregeling?
  Alle informatie over jouw pensioenregeling lees je in het Pensioen 1-2-3 van de pensioenregeling waarbij jij aangesloten bent. Alle pensioenverzekeraars en pensioenfondsen maken gebruik van Pensioen 1-2-3. Handig, want zo bieden alle pensioenfondsen de  informatie over pensioen op dezelfde manier aan.

  In het Pensioen 1-2-3 wordt, zoals de naam al zegt, op 3 onderdelen de pensioeninformatie uitgelegd:

  1: In pensioen 1 lees je wat je wel en niet krijgt in jouw pensioenregeling, welke keuzes je daarin hebt en wanneer je in actie moet komen.
  2: In pensioen 2 staat meer uitleg over de verschillende onderdelen van jouw pensioenregeling.
  3: In pensioen 3 vind je alle details van de pensioenregeling. Hier staan ook alle documenten die bij de pensioenregeling horen, zoals het pensioenreglement.

  Jouw pensioen 1-2-3 vind je in jouw persoonlijke portal van de pensioenregeling waar jij bij aangesloten bent.
   
 • Hoeveel aanvullend pensioen bouw ik op?
  Op de website mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel aanvullend pensioen je hebt opgebouwd. Als je bij meerdere werkgevers hebt gewerkt, dan vind je op deze website een volledig overzicht van al je opgebouwde pensioenen.

  Ook zie je hier hoeveel pensioen jij in de toekomst ontvangt, als er niets verandert in jouw huidige privé- of werksituatie. Maar je kunt ook bekijken hoeveel pensioen je ontvangt als je situatie wijzigt, bijvoorbeeld als je werkloos wordt, of eerder stopt met werken.
   
 • Wanneer ontvang ik mijn pensioen?
  Jouw pensioen gaat officieel in vanaf de AOW-leeftijd.

  Veel pensioenregelingen geven de mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan. Houd er wel rekening mee dat je dan over een langere periode met jouw pensioenpotje moet doen. Je ontvangt dan dus elke maand minder pensioen, dan wanneer je op de AOW-leeftijd stopt. Dit verschil wordt ook wel ‘pensioengat’ genoemd. Dit kun je dichten door zelf jouw pensioen aan te vullen. Meer daarover zie je bij pijler 3.

  Je kunt ook jouw pensioendatum uitstellen. Je ontvangt het pensioen dan waarschijnlijk gedurende een kortere tijd, waardoor jouw pensioenpotje wordt verdeeld over een kleiner aantal jaren. Je ontvangt dan dus elke maand meer pensioen, dan wanneer je op de AOW-leeftijd stopt.
   
 • Wat gebeurt er met mijn pensioenopbouw als ik overlijd?
  Jouw partner en/of eventuele kinderen hebben vaak recht op een nabestaanden-/partner-/wezenpensioen wanneer jij overlijdt. Ook als jij de pensioenleeftijd dan nog niet bereikt hebt. 

  Op de website mijnpensioenoverzicht.nl zie je wat jouw partner en/of eventuele kinderen ontvangen wanneer jij overlijdt.
   
 • Wat gebeurt er met het pensioen dat ik heb opgebouwd als ik van baan verander?
  Als je weggaat bij een werkgever, behoud je het pensioen dat je hier hebt opgebouwd. Het kan zijn dat je bij jouw nieuwe baan bij diezelfde pensioenaanbieder pensioen gaat opbouwen. Je pensioenopbouw loopt dan gewoon door.

  Is dit niet het geval? Dan kun je vaak jouw opgebouwde pensioenrechten ook overdragen naar de nieuwe pensioenregeling. Vraag bij jouw pensioenuitvoerder hoe dit zit.
   
 • Moet ik betalen voor mijn aanvullend pensioen?
  Ja. Voor de opbouw van aanvullend pensioen via jouw werkgever, betalen jij en jouw werkgever maandelijks pensioenpremies. Meestal betalen werkgevers 2/3 en werknemers 1/3 van de pensioenpremies. Pensioenfondsen beleggen deze premies vervolgens, waarmee ze later jouw aanvullend pensioen uitbetalen.

  Op jouw loonstrook lees je hoeveel pensioen je momenteel betaalt voor jouw pensioen.
   
 • Ik heb geen baan meer, wat gebeurt er met mijn pensioen?
  Als je pensioen opbouwde bij jouw werkgever, dan stopt de opbouw van het pensioen als je werkloos wordt of uit dienst gaat. Het pensioen dat je hebt opgebouwd, blijft gewoon staan.

  Het is soms wel mogelijk om voor een bepaalde tijd door te gaan met de pensioenregeling. Jouw voormalige werkgever betaalt dan niet meer mee aan de pensioenpremies, dit betaal je zelf. Check de mogelijkheden hiervan bij jouw pensioenuitvoerder of voormalige werkgever.
   
 • Ik ben zzp’er, bouw ik pensioen op?
  Als zzp’er is pensioenopbouw niet vanzelfsprekend. Het is jouw keuze om wel of niet deel te nemen aan een pensioenregeling. Op de website van de Rijksoverheid lees je welke pensioenregelingen er speciaal voor zzp’ers zijn.

Pijler 3 - eigen aanvullingen

 • Wat zijn eigen aanvullingen op mijn pensioen?
  Naast de AOW-uitkering en een aanvullend pensioen dat je opbouwt van een werkgever, kun je ook zelf sparen voor jouw pensioen. Dit kun je doen als je jouw pensioengat wilt vullen of als je niet genoeg pensioen opbouwt om later van te kunnen leven. Of als je zelf graag een groter spaarpotje wilt tijdens jouw pensioen.
 • Bouw ik genoeg pensioen op om later van te leven?
  Het is verstandig om te berekenen of je later voldoende pensioeninkomen hebt om jouw vaste lasten mee te betalen. Dit reken je uit met de rekentool Pensioen Schijf van 5 van NIBUD.
   
 • Hoe bouw ik extra pensioen op?
  Of en hoe je zelf voor je pensioen spaart, is je eigen keuze. De verschillende mogelijkheden om jouw aanvullende pensioen op te bouwen lees je hier op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Pensioen via Jigler

Als je aan het werk gaat bij Jigler kun je pensioen opbouwen, zoals hierboven beschreven bij Pijler 2 – aanvullend pensioen. Wij zijn aangesloten bij de juiste pensioenfondsen. Zo kun je als uitzendkracht bij ons pensioen opbouwen via het StiPP pensioenfonds. Maar we zijn ook aangesloten bij een aantal andere pensioenfondsen. Zoals het BpfBOUW-pensioen, voor als je in de bouwsector werkt. En Pensioenfonds Recreatie, als je als payrollkracht aan het werk gaat in de recreatiebranche. Kortom: als je via Jigler aan het werk gaat, weet je dat jouw pensioen later goed geregeld is.

Wil je meer informatie over pensioen? Of over het pensioen dat je gaat opbouwen als je via Jigler aan de slag gaat? Wij helpen je graag!

Bekijk al onze blogs

Gerelateerde artikelen

Loonheffingskorting: wat is het en hoe werkt het?
Als je werkt, krijg je korting op de belasting die je betaalt. Maar hoe vraag je deze korting aan en wat moet je doen als je een nieuwe baan krijgt? In deze blog vertellen we je er alles over.

Vakantie en verlof: dit is wat je moet weten
In Nederland kennen we naast vakantiedagen nog een aantal typen verlof. In deze blog leggen we de verschillende soorten uit en ontdek je wanneer jij er recht op hebt.