18 november 2021
1 1 0
Stapel geld bespaard door toepassen loonheffingskorting

Wat is loonheffingskorting en hoe werkt het?

Hoe zit het met de loonheffingskorting: moet ik dit juist aan- of uitzetten om meer salaris over te houden? Het is een vraag die wij vaak voorbij horen komen. Daarom leggen wij in deze blog alles uit over deze loonheffingskorting. Je ontdekt wat het precies is, wanneer je het moet toepassen en hoe je dit precies doet. Maar voordat we het hebben over de loonheffingskorting, is het goed om het algemene begrip loonheffing van wat meer uitleg te voorzien.

Inhoud

  1. Wat is loonheffing?
  2. Hoe werkt loonheffing?
  3. Hoe bereken ik hoeveel ik moet betalen?
  4. Wat is loonheffingskorting?
  5. Hoe werkt loonheffingskorting?
  6. Hoe vraag ik het aan?
  7. Hoe pas ik de loonheffingskorting aan als ik meerdere banen heb?
  8. Ik heb 2 banen, wat gebeurt er als ik bij beide werkgevers tegelijk loonheffingskorting aanvraag?
  9. Wat als ik een nieuwe baan krijg?
  10. Hoe pas ik mijn loonheffingskorting aan?

Wat is loonheffing?

Loonheffing is de verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen. Premie volksverzekeringen zijn bijvoorbeeld de Algemene ouderdomswet (AOW), de Algemene nabestaandenwet (ANW) en de Wet langdurige zorg (Wlz).

Iedereen in Nederland die salaris ontvangt, moet loonheffing betalen. Dit wordt (vaak automatisch) van het bruto salaris ingehouden. 

Hoe werkt loonheffing?

Elke salarisuitbetaling houdt jouw werkgever de loonheffing in op jouw bruto salaris . Dit bedrag betaalt jouw werkgever als voorschot aan de Belastingdienst. Als je jouw belastingaangifte doet, bekijkt de Belastingdienst of je het voorgaande jaar genoeg inkomstenbelasting hebt betaald.

  • Heb je te veel loonheffing betaald?
    Dan krijg je het verschil terug van de Belastingdienst.
  • Heb je te weinig loonheffing betaald?
    Dan moet je het verschil aan de Belastingdienst betalen.

Hoe bereken ik hoeveel ik moet betalen?

Dit hangt af van jouw inkomen en eigen geld . Op de site van de Belastingdienst bereken je welk deel van jouw salaris naar de Belastingdienst gaat.

Vaak kun je een deel van de loonheffing terugkrijgen. Dit kan achteraf, tijdens je belastingaangifte. Maar dit kan ook meteen door de loonheffingskorting aan te zetten.

Wat is loonheffingskorting?

Als je werkt heb je recht op korting op jouw belasting . Dit heet de loonheffingskorting. Deze korting vraag je aan bij jouw werkgever. Dan draagt jouw werkgever de belasting af aan de Belastingdienst, waardoor jij meer salaris op je bankrekening gestort krijgt. 

Hoe werkt loonheffingskorting?

Loonheffingskorting vraag je aan bij jouw werkgever via een formulier van de Belastingdienst. Meestal krijg je dit formulier van jouw werkgever. Zo niet, dan kun je het formulier hier downloaden op de site van de Belastingdienst. Lever het formulier vervolgens in bij jouw werkgever.

Hoe vraag ik het aan?

Op het formulier voor de loonheffingskorting geef je aan of je wilt dat de werkgever wel of geen rekening houdt met de loonheffingskorting.

  • Kies je voor ja, dan past de werkgever de loonheffingskorting toe. Je betaalt minder belasting, waardoor je meer salaris op je bankrekening gestort krijgt.
  • Kies je voor Nee, dan past de werkgever de loonheffingskorting niet toe. Alle loonheffing worden ingehouden, waardoor je minder netto salaris overhoudt. Later kun je de eventueel te veel betaalde belasting terugvragen door aangifte van je inkomstenbelasting te doen

Let op: loonheffingskorting krijg je maar bij 1 werkgever. Heb je meer dan 1 werkgever? Dan moet je kiezen welke werkgever je de loonheffingskorting laat toepassen en welke werkgever(s) niet.

Tip: krijg je een uitkering? Vraag de loonheffingskorting aan bij de uitkeringsinstantie.

Hoe pas ik de loonheffingskorting aan als ik meerdere banen heb?

De loonheffingskorting pas je toe bij de werkgever (of uitkeringsinstantie) waar je het hoogste salaris ontvangt . Je mag loonheffingskorting namelijk maar bij één werkgever (of uitkeringsinstantie) tegelijk toepassen. Let hier op als je meerdere werkgevers hebt, of naast je werkzaamheden nog een uitkering ontvangt. Ontvang je een uitkering (hieronder valt ook de AOW), vraag dan bij de uitkeringsinstantie na of de loonheffingskorting wel of niet wordt toegepast op jouw uitkering en laat dit zo nodig aanpassen.

Ik heb 2 banen, wat gebeurt er als ik bij beide werkgevers tegelijk loonheffingskorting aanvraag?

Als je meerdere werkgevers vraagt om de loonheffingskorting toe te passen, dan betaal je te weinig belasting . Dit bedrag moet je dan achteraf terugbetalen aan de Belastingdienst.

Wat als ik een nieuwe baan krijg?

Bij elke (nieuwe) werkgever moet je het formulier voor de loonheffingskorting invullen. Als je voor meerdere werkgevers (na elkaar) in één jaar werkt, kun je gewoon elke werkgever vragen om rekening te houden met de loonheffingskorting.

Hoe pas ik mijn loonheffingskorting aan?

Wil je je loonheffingskorting wijzigen bij een werkgever, bijvoorbeeld omdat je een extra werkgever erbij krijgt waar je meer verdient, dan kun je de loonheffingskorting aanpassen. Dit doe je door een nieuw formulier voor de loonheffingskorting aan te leveren bij jouw eerste werkgever.
 

Bekijk onze andere blogs


Gerelateerde artikelen

Blog: 55 meestgestelde sollicitatievragen
In een sollicitatiegesprek worden vaak soortgelijke vragen gesteld. Wij hebben een lijst van 55 meest gestelde sollicitatievragen samengesteld. Zo kun jij je goed voorbereiden op het gesprek!

Blog: een nieuwe baan in 6 stappen
Een zoektocht naar een nieuwe baan bestaat vaak uit ongeveer dezelfde stappen. Ontdek welke dit zijn en hoe jij een nieuwe uitdaging kunt vinden.