08 juni 2021
0 0 0
LinkedIn in zoektocht naar nieuwe baan

Hoe zet ik LinkedIn in om een nieuwe baan te vinden?

LinkedIn is een zakelijk sociaal netwerk. Via LinkedIn kun je netwerken, je (zakelijke) prestaties delen en het is erg handig als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Doordat jouw LinkedIn-profiel een soort digitaal cv is, ben je online vindbaar voor potentiële opdrachtgevers en recruiters die op zoek zijn naar arbeidskrachten. Maar, hoe zorg je ervoor dat ze jou daadwerkelijk vinden? In deze blog lees je 10 tips om LinkedIn in te zetten om jouw ideale baan te vinden.

10 tips om een nieuwe baan te vinden met hulp van LinkedIn

 1. Zorg voor een compleet profiel
 2. Breid je netwerk uit
 3. Pas jouw vacaturevoorkeuren aan
 4. Vermeld in jouw kopregel dat je op zoek bent naar een baan
 5. Neem deel aan interessante groepen
 6. Upload je cv
 7. Volg bedrijven waar jij zou willen werken
 8. Vraag jouw netwerk om hulp
 9. Vacaturespagina op LinkedIn
 10. Gebruik de zoekfunctie

1. Zorg voor een compleet profiel

Zorg dat jouw LinkedIn profiel goed vindbaar is voor potentiële werkgevers en recruiters. Én vul je profiel compleet in, zodat wanneer ze je vinden op LinkedIn ze een goede en professionele (eerste) indruk van jou krijgen. Lees in deze blog hoe jij zorgt voor een goed LinkedIn-profiel.

2. Breid je netwerk uit

Stuur recruiters, kennissen en contacten van je huidige/vorige baan of studie een uitnodiging op LinkedIn. Maar let op: het is op LinkedIn niet belangrijk om een zo’n groot mogelijk netwerk op te bouwen. Bouw juist een netwerk op met waardevolle connecties. Connecties die iets voor jou kunnen betekenen en/of jij voor hen.

Stuur je een uitnodiging naar iemand die je nog niet kent? Maak de uitnodiging persoonlijk en vertel waarom jij graag een connectie wil met die persoon. Dat maakt de kans groter dat ze de uitnodiging accepteren. Omdat het laat zien dat je niet alleen een heleboel connecties wilt, maar vooral dat je waardevolle relaties wilt maken.

Jouw LinkedIn profiel openzetten voor recruiters

Laat recruiters zien dat jij beschikbaar bent voor carrièrekansen. Dit doe je door jouw beschikbaarheid aan te zetten in jouw profiel.

Hoe werkt het?

 • Ga naar jouw profiel en klik, onder jouw profielfoto, op Beschikbaar > Nieuwe baan vinden
 • Geef aan in wat voor werk je geïnteresseerd bent:
  -  Vul minimaal 1 functietitel in waarin jij geïnteresseerd bent
  -  Vul minimaal 1 locatie in, waar jij in de buurt aan de slag wil gaan
  -  Vind je het niet erg om op afstand te werken? Bijvoorbeeld vanuit huis of een andere locatie? Vink dan aan ‘Ik ben bereid om op afstand te werken’
  -  Geef aan of je actief solliciteert, dus gelijk op zoek bent naar een baan, of alleen aan het rondkijken bent
  -  Geef aan naar wat voor soort vacature je op zoek bent: fulltime/contractwerk/parttime/stageplek/tijdelijke baan.
  -  Als laatste geef je aan wie jouw interesse in een nieuwe baan mogen zien. Mogen alle LinkedIn-leden het zien (dus ook collega’s van jouw huidige baan) of mogen alleen recruiters het zien? Let op: LinkedIn kan je niet garanderen dat recruiters werkzaam bij jouw huidige werkgever dit niet zien.
 • Klik op Toevoegen aan profiel

4. Vermeld in jouw kopregel dat je op zoek bent naar een baan

Zo zien zoveel mogelijk mensen, binnen en buiten jouw netwerk, dat je op zoek bent naar een nieuwe baan.

Voorbeeld van een kopregel:

 • Schilder (beschikbaar)
 • Schilder | per direct beschikbaar
 • Nauwkeurige schilder – op zoek naar een baan in regio Utrecht

Of vermeld in jouw kopregel een paar functies of banen waarin jij geïnteresseerd bent. Op deze manier zorg je ervoor dat je sneller gevonden wordt door recruiters. Zij zoeken namelijk op bepaalde functies wanneer ze daarin een vacature hebben.

Voorbeeld van een kopregel:

 • Timmerman | Bouw | Aannemer (beschikbaar)
 • Op zoek naar een baan in de bouw als timmerman, schilder of aannemer

Let op: Heb jij al een baan en wil je niet met jouw collega’s delen dat je op zoek bent naar een nieuwe baan? Houd dan rekening met wat je op je profiel LinkedIn-plaatst. Jouw huidige werkgever en collega’s kunnen jouw profiel zien. Ook als je geen connectie met hen hebt

5. Neem deel aan interessante groepen

Op LinkedIn kun je lid worden van bepaalde ‘netwerkgroepen’. Via deze groepen ontmoet je nieuwe mensen, breid je je netwerk uit en wissel je ideeën uit met elkaar. Daarnaast komen er in zulke groepen ook vacatures voorbij. Handig dus om lid te worden van groepen voor jouw branche of vakgebied.

Hoe meld je je aan bij een groep?

 • Zoek bovenin bij de zoekfunctie op bijvoorbeeld de functie waarin je een baan zoekt.
 • Klik op enter en kies vervolgens uit de ‘filters’ eronder voor Groepen. Je ziet dan alle groepen die iets te maken hebben met jouw zoekopdracht.
 • Een interessante groep gevonden? Klik op Lidmaatschapsverzoek op de groepspagina om je aan te melden voor de groep.

Wil je niet dat anderen zien dat je lid bent van een bepaalde groep? Bijvoorbeeld als je lid bent van een groep voor werkzoekenden? Dan kun je ervoor zorgen dat het groepslogo niet zichtbaar is op jouw profiel of voorkom dat er updates worden verzonden naar jouw netwerk wanneer je lid wordt van een groep.

6. Upload je cv

Jouw LinkedIn-profiel is eigenlijk jouw digitale cv. Maar wil je jouw (mooi opgemaakte) cv ook toevoegen aan LinkedIn? Dat kan! Lees hier hoe het uploaden van jouw cv op LinkedIn werkt.

7. Volg bedrijven waar jij zou willen werken

Ga bedrijfspagina’s volgen van bedrijven die je interessant lijken. Op de bedrijfspagina zelf krijg je meer informatie over het bedrijf en welke mensen er werken. Je ontvangt alle updates van bedrijven die je volgt op jouw ‘feed’ op de homepage. Handig, want zo blijf je automatisch op de hoogte van vacatures die bedrijven delen op hun bedrijfspagina. 

8. Vraag jouw netwerk om hulp

Jouw LinkedIn netwerk heb je niet voor niks! Vraag ze om hulp in jouw zoektocht naar een nieuwe baan. Hoe meer mensen weten dat je een baan zoekt, hoe groter de kans dat je dé tip krijgt.

Laat je netwerk weten dat je een baan zoekt door een bericht te delen op jouw feed. Heb je dit nog nooit gedaan, lees dan hier hoe je een bericht deelt.

Handige informatie om te benoemen in het bericht:

 • Wat zoek je?
 • In welke regio?
 • Hoeveel uur wil je gaan werken?
 • Vanaf wanneer ben je beschikbaar?
 • Wat zijn jouw kwaliteiten?

9. Bekijk vacatures op LinkedIn

LinkedIn heeft een eigen vacaturepagina. Hierop kun je solliciteren naar passende vacatures en gelijk zien of iemand in jouw netwerk een connectie heeft met dat bedrijf. Als dat zo is, is het slim om eens contact op te nemen met jouw connectie. Wie weet kan hij of zij wat voor je betekenen.

Via LinkedIn kun je ook een betaald Premium account nemen, om nog beter op te vallen. Klik hier voor meer informatie hierover.

10. Gebruik de zoekfunctie

Vacatures vind je niet alleen via de vacaturepagina van LinkedIn, maar je kunt ook zoeken naar vacatures via de zoekfunctie. Vul in het zoekveld bovenin LinkedIn bijvoorbeeld #vacatures of #vacature #zorg. Vervolgens zie je bijdragen van LinkedIn gebruikers en bedrijvenpagina’s, die die woorden gebruiken op hun profiel. 

Liever dat wij voor jou op zoek gaan? Ontdek hier wat wij voor je kunnen betekenen.

Bekijk al onze blogs

Gerelateerde artikelen

Blog: hoe verbeter ik mijn LinkedIn profiel?
Een sterk profiel vergroot de kansen op een nieuwe baan via LinkedIn. Maar wat kun jij doen om jouw LinkedInprofiel te verbeteren? Ontdek het in deze blog.

Blog: ideale baan vinden: hoe doe je dat?
Het vinden van jouw ideale baan begint met ontdekken wat jij écht belangrijk vindt. Benieuwd naar de overige stappen? Lees dan deze blog.