01 juni 2021
0 0 0
functioneringsgesprek aan tafel

Functioneringsgesprek voorbereiden? Gebruik deze tips.

Zo halverwege het jaar is het weer tijd voor de jaarlijkse functioneringsgesprekken. Sommige werkenden zullen dit gesprek zien als een verplicht nummertje. Een lastig gesprek, waarin jouw leidinggevende je vertelt wat wel en niet goed gaat. Maar dat is niet het doel van een functioneringsgesprek. Wat het dan wel is én hoe je je op een functioneringsgesprek voorbereidt, lees je in deze blog.

Een functioneringsgesprek helpt je bij jouw loopbaan

Door jouw functioneren te bespreken, weet je waar je kwaliteiten liggen en krijg je in kaart waarin je jezelf kunt verbeteren. Maar ook waar je naartoe wilt in je carrière.  Het helpt je steeds dichter bij dit doel te komen.

Een functioneringsgesprek is een gesprek tussen jou (als werknemer) en jouw leidinggevende

Alle zaken die met jouw werk te maken hebben, kunnen aan bod komen in een functionerings- of ontwikkelgesprek. Zoals:

 • Jouw functioneren
 • Functionering van jouw leidinggevende
 • Samenwerking met collega’s
 • Jouw sterke én verbeterpunten
 • Toekomstplannen
 • Scholingsmogelijkheden

Aan het einde van het gesprek maak je samen met jouw leidinggevende een plan. Je spreekt bijvoorbeeld af welke punten je gaat verbeteren en hoe en wanneer ga je dat gaat doen. Of welke opleidingen of trainingen je gaat volgen. Wat er ook uit het gesprek komt, leg het schriftelijk vast. Ook als je leidinggevende tevreden over je is. Dan kun je het in ieder geval altijd terugvinden. Je weet nooit wanneer het nodig is.

Een functioneringsgesprek is niet hetzelfde als een beoordelingsgesprek

Het functioneringsgesprek is tweerichtingsverkeer: je praat samen over jouw functioneren. Dit is anders bij een beoordelingsgesprek, daar krijg je een beoordeling van jouw leidinggevende. Bij een functioneringsgesprek neem je dus actief deel aan het gesprek en kijk je samen met jouw leidinggevende naar de toekomst. Terwijl in een beoordelingsgesprek vooral jouw leidinggevende aan het woord is en jij jouw beoordeling hoort over de afgelopen periode.

Het functioneringsgesprek kun je voorbereiden

Hoe zie jij de toekomst voor je? Vraag aan je leidinggevende wat jullie gaan bespreken, dan kun je je hierop voorbereiden. Daarnaast kun je dan ook nog zelf onderwerpen aandragen om te bespreken tijdens het gesprek, als die nog niet opgenomen zijn in de agenda.

Is er nog geen agenda voor het gesprek? Dan is het in ieder geval handig om je voor te bereiden op de volgende punten:

 1. Kijk naar jouw doelen van de afgelopen periode
  Haal de doelen erbij die je voor de afgelopen periode gesteld had. Heb je een doel behaald? Schrijf dan op hoe je dat gedaan hebt. Heb je een doel niet behaald? Schrijf dan op hoe dat komt. Misschien had je niet genoeg tijd, had je niet alle benodigdheden om het te behalen of was het gewoonweg te moeilijk om het doel te behalen. Wat de reden ook was: zorg dat je het van tevoren voor jezelf in kaart brengt. En bedenk hoe je er voor kunt zorgen dat je de doelen de komende periode wel kunt halen en wat je daarvoor nodig hebt van jouw leidinggevende.  
 2. Breng jouw successen in kaart
  Schrijf alvast voor jezelf op wat jouw successen zijn geweest in de afgelopen periode. Misschien heb je complimenten gekregen, ben je trots op een project of heb je een target gehaald. Het is nooit verkeerd om dit nog even te benoemen tijdens je gesprek.
 3. Vat voor jezelf alvast samen hoe je zelf de afgelopen periode vond gaan
  Bij een functioneringsgesprek wordt vaak gevraagd hoe je de afgelopen periode zelf vond. Dus denk er van tevoren over na hoe jij de samenwerking met je collega’s en leidinggevende ervaart. Wat je lastig vond afgelopen periode, wat heel goed ging en waar je aan wilt werken. En bedenk alvast zelf hoe je jouw negatieve/verbeter punten kunt veranderen. Samen met jouw leidinggevende kun je tijdens het gesprek tot een oplossing komen.
 4. Hoe zie jij de toekomst voor je?
  Het functioneringsgesprek is ook de plek om het te hebben over de toekomst. Wil je een cursus of training volgen om jezelf verder te ontwikkelen? Of wil je graag doorgroeien binnen het bedrijf? Dit is hét moment om het aan te geven en hier een plan voor te maken samen met jouw leidinggevende. 

Hoe ziet zo’n gesprek eruit?

Elk bedrijf, en misschien ook wel elke leidinggevende, houdt op een andere manier het functioneringsgesprek. Maar we kunnen je wel een voorbeeld geven van zo’n gesprek:

 1. Opening
  ​Je leidinggevende vertelt wat je gaat bespreken en wat het doel is van dit gesprek.
 2. Terugblik afgelopen periode
  Je bespreekt hoe de afgelopen is gegaan, of je jouw gestelde doelen hebt behaald en wat de reden is waarom bepaalde doelen niet behaald zijn.
 3. Hoe vond je zelf dat jouw functionering is?
  Jij vertelt wat je vindt van de samenwerking met je collega’s en leidinggevende en hoe je zelf vindt dat je binnen het bedrijf functioneert.
 4. Hoe vond de leidinggevende dat jouw functionering was?
  Jouw leidinggevende vertelt hoe hij of zij de samenwerking en jouw functionering ervaart.
 5. Samen naar oplossingen zoeken voor knelpunten
  Je zoekt samen met je leidinggevende naar oplossingen om negatieve punten te veranderen , te kijken wat jij nodig hebt om jouw doelen te behalen en welke opleiding of cursus je wilt volgen om jezelf te ontwikkelen.
 6. Afronding
  Noteer alle gemaakte afspraken en stel nog vragen als je die hebt.

Dit voorbeeld geeft een beeld van de opbouw van een functioneringsgesprek. Maar besef wel dat de precieze invulling er dus ook iets anders uit kan zien. Succes met het gesprek!
 

Bekijk al onze blogs

Gerelateerde artikelen

Blog: pensioen: hoe werkt het en wat moet ik weten?
Je oude dag lijkt misschien nog heel ver weg. Toch is het belangrijk om je te verdiepen in het onderwerp pensioen. Welke soorten zijn er en hoe je bouw je deze op? Je wilt later namelijk wel kunnen genieten van een goed opgebouwd spaarpotje. Lees daarom deze blog en ontdek wat je moet weten over pensioen.

Blog: arbeidsvoorwaardengesprek: dit is wat je moet weten:
In het arbeidsvoorwaardengesprek bespreek je het salaris. Maar het draait niet alleen om geld. Benieuwd over welke primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden je het nog meer kunt hebben? Lees dan deze blog. (insta: Link staat in de bio)