17 maart 2021
0 0 0
Man schrijft op een papier

Een nieuwe baan in 6 stappen

Of je nu aan de start staat van jouw carrière of op zoek bent naar een andere uitdaging: een nieuwe baan komt je niet zomaar aanwaaien. Daar moet je zelf wat voor doen.

Bij het zoeken van een baan doorloop je de volgende stappen:

  1. Op zoek naar vacatures
  2. Solliciteer
  3. Bereid je goed voor
  4. Sollicitatiegesprek
  5. Arbeidsvoorwaardengesprek
  6. Het verlossende antwoord

1. Op zoek naar vacatures

  • Schrijf je in bij een uitzendbureau. Geef door wie je bent, wat je zoekt en wat je kunt. Daarna gaan zij voor jou op zoek naar een passende vacature. 
  • Zoek op vacaturesites als jigler.nl, Indeed of Nationale Vacaturebank
  • Heb jij al een bedrijf in gedachten waar je graag wilt werken? Kijk op de vacaturepagina op de website. Staat er geen passende vacature voor jou bij? Stuur een open sollicitatie, misschien hebben ze wel een plekje over voor een enthousiaste kandidaat zoals jij.
  • Check je netwerk. Vraag aan vrienden, familie en kennissen of zij bedrijven kennen die nieuwe werknemers zoeken.

Meer weten over het zoeken naar vacatures. Lees dan deze blog: hoe vind je snel geschikte vacatures?

2. Solliciteer

De perfecte vacature gevonden? Dan is het tijd om jouw cv op te stellen. Dit is jouw persoonlijke visitekaartje waarop jouw persoonsgegevens, relevante werkervaring en opleidingen staan. Bij het solliciteren stuur je naast een cv ook altijd een motivatiebrief mee. Hierin licht je toe waarom ze jou moeten hebben voor deze baan.

3. Bereid je goed voor

Gefeliciteerd, je mag op gesprek komen! Tijd voor een goede voorbereiding. Lees je goed in in het bedrijf en de functie. Bereid je voor op mogelijke vragen die gesteld kunnen worden, zodat je tijdens het sollicitatiegesprek snel een antwoord paraat hebt.

4. Sollicitatiegesprek

Het is zover: het sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je op tijd bent en er verzorgd uitziet. Dan maak je gelijk een goede eerste indruk. Blijf tijdens het gesprek rustig en geef eerlijk antwoord op de vragen. Vergeet niet om ook zelf vragen te stellen. Hiermee toon je interesse én kom je erachter of het een baan is die bij jou past. 

5. Arbeidsvoorwaardengesprek

De baan (bijna) in de pocket? Dan begint de salarisonderhandeling. Bedenk van te voren wat je uit de onderhandeling wilt en kunt halen en bereid het gesprek goed voor. 

6. Het verlossende antwoord

Ben je door de selectieprocedure gekomen én zijn jullie het eens over de arbeidsvoorwaarden? Gefeliciteerd met je baan!

Ben je afgewezen? Ga niet bij de pakken neerzitten. Iemand anders had net wat meer ervaring of past beter in het profiel. Blijf dus vooral doorgaan met de zoektocht naar andere vacatures en scoor die nieuwe baan!

Bekijk al onze blogs

Gerelateerde artikelen

Blog: plaats deze 11 dingen niet in je cv
Een aantal onderwerpen kun je beter niet noemen in je cv. Welke dat zijn? Lees deze blog en ontdek het. 

Pagina: vacatureplatform
Op ons vacatureplatform vind je een overzicht van meer dan 1000 openstaande vacatures. Bekijk snel of hier een nieuwe uitdaging voor jou tussen zit.