02 november 2020
0 0 0
Personeel aannemen

Je bent ondernemer en wilt er iemand bij, maar hoe?

Goed nieuws, je hebt meer werk dan je aankunt! Wist je dat iemand erbij op verschillende manieren te regelen is? Je kan personeel in eigen beheer aannemen, dit uitbesteden via payroll of met iemand gaan samenwerken. Wat past bij jou? Blijf je liever ondernemer? Of ben je klaar voor de stap naar werkgever? Om het makkelijk te maken schetsen we drie situaties voor je, zodat je kan testen wat het beste bij je past.

Situatie 1: werkgeverschap stelt je in staat om te groeien als ondernemer

 • In het komende half jaar tot jaar heb je genoeg werk voor je medewerker, daarom durf je zonder twijfel een contract te bieden.
 • Je wilt een medewerker graag voor langere tijd aan je bedrijf binden. Van kosten bij een zieke medewerker en regelzaken rondom personeel lig je niet wakker. Dit heb je ingecalculeerd.
 • Administratie? Dat hoort er nu eenmaal bij. Daar neem je de tijd voor met je accountant.
 • Je raadpleegt iemand uit je sociale kring als je er niet uitkomt.

Situatie 2: je ontdekt graag op een veilige manier wat werkgever zijn inhoudt

 • Je vindt het lastig in te schatten of je voldoende werk hebt voor je medewerker voor het komende half jaar tot jaar. Dat wil je graag eerst een tijdje ervaren.
 • Je hebt niet genoeg kennis van de bijkomende zaken zoals loonadministratie, cao, contractsoorten, ziekte en/of ontslag.
 • Je steekt je tijd liever in ondernemen, in plaats van kennis verkrijgen over de zaken die komen kijken bij personeel in dienst nemen.
 • Het zou fijn zijn als je altijd terecht kunt met vragen over personeel.

Situatie 3: je bent op zoek naar een gelijke samenwerking

 • Je hebt een (grotere) opdracht aangenomen, die je niet alleen aankan. Je wilt zaken doen met iemand die niet ingewerkt hoeft te worden.
 • Je wilt werken met iemand die eigen verantwoordelijkheid draagt in een afgebakende opdracht.
 • Je mist iemand om kennis of een netwerk mee uit te wisselen.
 • Het delen van kosten en spreiden van risico’s klinkt aantrekkelijk.

Personeel in eigen beheer, uitbesteden of juist samenwerken. Bekijk de toelichting om te ontdekken wat het beste bij jouw situatie past. 

Toelichting 1: medewerker in eigen beheer

Werkgever zijn past bij jouw ambitie. Het is een hele stap om van ondernemer naar werkgever te gaan, maar jij bent daar helemaal klaar voor. Je wilt je medewerker aan je binden en groeien met je onderneming.

Je steekt er veel tijd in om de rol van werkgever zo goed mogelijk uit te voeren. Je bent op de hoogte van de wet- en regelgeving voor werkgevers en je neemt er de tijd voor om bij te blijven. Je past je huidige verzekeringen aan, want je weet dat de verzekeringen die je hebt als zelfstandig ondernemer niet meer geschikt zijn. Ook blijf je graag op de hoogte van de cao uit jouw branche om de rechten en plichten van jou en je medewerker te kunnen naleven. Je wordt niet benauwd van de verplichtingen van een werkgever, want je ambities zijn groot.

Wil jij meer weten? Ontdek dan de meestgestelde vragen van ondernemers bij personeel in eigen beheer.

"Wist je dat het totaal aantal ziektedagen van een medewerker in 2016 op 3,8% lag? Dat staat gelijk aan ongeveer 10 werkdagen." Bron: cbs.nl.

Toelichting 2: uitbesteden aan een payrollbureau of uitzendbureau

Het klinkt jou toch iets te fanatiek in de oren om alles zelf te moeten doen. Je bent al druk genoeg. Voor jou is het ideaal om personeel in dienst te nemen, maar van alle juridische en administratieve verplichtingen die erbij komen, word je niet erg gelukkig. Je vindt het ook best risicovol dat je lang vast kan zitten aan een contract. De toekomst is immers onzeker. Heb je al eens gedacht aan een samenwerking met een payrollbureau of uitzendbureau?

Ga je met een payrollbureau of uitzendbureau werken dan komt de medewerker bij hen op de loonlijst. Zij zijn dus ook juridisch gezien de werkgever. Alles wat hoort bij het officiële dienstverband zoals betaling van loon, verlof, vakantiedagen, pensioen, arbeidsvoorwaarden, bijbehorende cao, arbeidsovereenkomst, ziekte en ontslag laat je regelen. Maar op de werkvloer ben jij de leidinggevende. Jij zorgt voor de dagelijkse aansturing van de medewerker.

Lees meer over payroll en uitzenden en ontdek wat het voor jou kan betekenen.

"Niet iedere payrollorganisatie of uitzendbureau verzorgt de transitievergoeding en het ziekterisico. Onderzoek daarom goed wat er binnen de dienstverlening valt als je met een bureau wilt gaan samenwerken."

Toelichting 3: samenwerken met een zzp’er

Je bent op zoek naar specifieke deskundigheid voor een klus die je niet alleen aankunt. Je wilt eigenlijk het liefst samen ondernemen en elkaar aanvullen. Niemand bereikt succes in zijn eentje, daar ben je van overtuigd. Maar leidinggeven is niet jouw ding. Samenwerken met een andere zelfstandige, die geen vast dienstverband heeft, is voor jou de beste optie. Je hebt dus niet te maken met personeelsadministratie, maar wel met facturatie. Een zzp’er moet minimaal drie opdrachtgevers hebben en is dus niet volledig van jou afhankelijk. Daarnaast krijgt een zzp’er niet doorbetaald bij ziekte en is hij/zij eigen baas.

Kies zorgvuldig met wie je gaat samenwerken. Hij of zij handelt namelijk ook uit jouw naam. Goede afspraken maken is daarbij noodzakelijk. Dit kan aan de hand van een modelovereenkomst, deze vind je op de website van de Belastingdienst.

"Wanneer je gaat samenwerken met een zzp’er is het handig om op de hoogte te zijn van de wet DBA. Als de situatie lijkt alsof de zelfstandige in loondienst is dan kan dat vervelende financiële gevolgen hebben."

Welke optie past bij jou?

Word je werkgever, laat je je ondersteunen door een payroll of uitzendbureau of ga je samenwerken met een zzp'er? Het is een lastige keuze. Daarom is het fijn om eens te sparren met een specialist, uiteraard vrijblijvend. Wij kijken naar jouw situatie, rekenen het voor je uit en schetsen je de voor - en nadelen. Wat je ook doet, laat je goed informeren over de mogelijkheden en gevolgen. Of dit nu gaat om uitbesteden, personeel in eigen beheer, of samenwerken met een zzp'er.

Sparren met een ervaringsdeskundige
Afspraak maken

Een goed gesprek met iemand die alles weet over personeel, payroll en uitzenden. Meer weten over de mogelijkheden en dienstverlening? Moeilijke vragen? Een aanbod vergelijken? Wij komen graag en vrijblijvend bij je langs!

Verplichte velden

Gerelateerd artikel

Blog: Personeel in eigen beheer nemen, 8 meestgestelde vragen van ondernemers
Overweeg jij om personeel in eigen beheer aan te nemen? Wij hebben een lijst gemaakt met de meestgestelde vragen van ondernemers. Zo weet jij precies wat er bij personeel in eigen beheer komt kijken.